OrbiaBLOG

Στο blog της Orbianet θα βρείτε άρθρα που σας ενδιαφέρουν, χωρίς δυσνόητους τεχνικούς όρους
  • ORBIANET
  • Πρωτότυπο ή έτοιμο template

Πρωτότυπο ή έτοιμο template;

Πολύς λόγος γίνεται - όχι άδικα - για το αν ένα εταιρικό website θα χρησιμοποιήσει πρωτότυπο (custom) ή έτοιμο template. Διαβάζοντας διάφορα άρθρα ο αναγνώστης πολλές φορές πιστεύει ότι το custom template είναι πανάκεια. Είναι όμως έτσι;

custom vs template

Τι είναι το template

Οταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα, αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας είναι το αποτέλεσμα του template, είτε είναι custom είτε έτοιμο. Τα χρώματα, οι γραμματοσειρές, οι θέσεις που εμφανίζονται κείμενα και φωτογραφίες, οι αυτοματισμοί, το πώς θα προσαρμόζεται η ιστοσελίδα σε υπολογιστές και κινητές συσκευές, όλα αυτά ορίζονται από το template.

Πρωτότυπα και έτοιμα templates

Τα πρωτότυπα templates δημιουργούνται από το μηδέν. Ο γραφίστας σχεδιάζει ένα αρχείο στο photoshop το οποίο παραλαμβάνει ο προγραμματιστής και το μετατρέπει σε λειτουργικό template. Στη συνέχεια ακολουθούν σχολαστικές δοκιμές σε όλους τους browsers και όλες τις συσκευές για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του και αξιολογείται η εμπειρία χρήσης. Οι εργασίες αυτές απαιτούν πολλές εργατοώρες και γι' αυτό οι ιστοσελίδες που τα χρησιμοποιούν κοστίζουν πολύ ακριβότερα.

Αντίθετα, ένα έτοιμο template μπορεί να προσφέρεται δωρεάν ή να πωλείται σε χαμηλές τιμές και η ευθύνη του web designer είναι μόνο να το προσαρμόσει στις ανάγκες του πελάτη.

Είναι όλα τα custom templates καλά;

Φυσικά και όχι. Για να δημιουργηθεί ένα καλό template που να αξίζει πραγματικά τα - πολύ - περισσότερα χρήματα που θα δαπανήσει ο πελάτης για την κατασκευή του, απαιτείται το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο τόσο από τον γραφίστα, όσο κι από τον προγραμματιστή.

Ενας λιγότερο ταλαντούχος γραφίστας θα αποδώσει ένα εικαστικά φτωχό αποτέλεσμα, ενώ αν ο προγραμματιστής δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, τότε το website απλά δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Η ίδια απάντηση ισχύει και για τα έτοιμα templates. Υπάρχουν templates που προσφέρονται δωρεάν από εφαρμογές sitebuilders, ενώ άλλα χρεώνονται. Υπάρχουν έτοιμα templates με δυνατότητα απεριόριστων παραμετροποιήσεων και άλλα με ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης.

Ετοιμο vs custom template

Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός custom template που πληρροί τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, είναι ότι είναι μοναδικό, κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του πελάτη. Αυτό φυσικά έχει και το ανάλογο κόστος στην τιμή της ιστοσελίδας.

Ενα έτοιμο template αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε. Παρά τα όσα διαβάζετε όμως στο internet, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να δείτε τους ίδιους συνδυασμούς χρωμάτων, την ίδια δομή, τις ίδιες λειτουργίες, οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε άβολα, στην ιστοσελίδα ανταγωνιστή σας, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί το ίδιο template. Μην ξεχνάτε ότι ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας δεν είναι web designer για να "ξεσκονίσει" τις λεπτομέρειες του template, τον ενδιαφέρει να βρει αυτό που ζητάει.

Τι είδους template να επιλέξω;

Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, είναι ο πελάτης, που ξέρει τις ανάγκες του.

Μια μεγάλη εταιρία σίγουρα δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει καλά για να χρησιμοποιήσει ένα εξαιρετικό custom template για την ιστοσελίδα της.

Αντίθετα, για μια εταιρία που θέλει επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά ίσως δεν μπορεί να ξοδέψει τόσο πολλά χρήματα για την ιστοσελίδα της, η επιλογή ενός έτοιμου template φαντάζει ιδανική λύση.

Αν το template είναι έτοιμο, τι πληρώνω;

Το γεγονός ότι ένα template είναι έτοιμο δεν σημαίνει ότι "σερβίρεται" ως έχει. Θα πρέπει να γίνουν πολλές παραμετροποιήσεις σε διαστάσεις, χρώματα κλπ ώστε να ταιριάζει με το ύφος που θέλει ο πελάτης.

Εξάλλου, στο κόστος για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας συμπεριλαμβάνονται πολλές εργασίες, μία εκ των οποίων είναι το template. Στην περίπτωση χρήσης έτοιμου template, το κόστος κατασκευής μειώνεται σημαντικά. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργηθούν τα κείμενα, οι φωτογραφίες, τα γραφικά, να σχεδιαστεί η δομή της ιστοσελίδας, να γίνουν οι απαραίτητες βελτιστοποιήσεις και δοκιμές.

Τα πακέτα κατασκευής ιστοσελίδων της Orbianet περιλαμβάνουν στην τιμή fully responsive templates, ιδανικά για τις ανάγκες εταιριών που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος της ιστοσελίδας τους.

Αναλαμβάνουμε ακόμη την κατασκευή custom templates from the scratch αν μια εταιρία θέλει αποκλειστική σχεδίαση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας.

orbianetgrlogoin
Αγ. Πολυκάρπου 53, 121 36 Περιστέρι
Τηλ. 210 5710 719 - 6934 094 331